Østfold Kvinnebunad

Denne bunaden ble utarbeidet i 1936 av en bunadsnemnd oppnevnt av Østfold husflidslag. Det fantes på det tidspunkt ingen bunad for fylket. Bakgrunnsmaterialet man bygget bunaden på var en stakk og en skjøtetrøye fra Ellefsrød, et sjal fra Valdres (Hovs-samling) og en hjertesølje fra Askim. Sjalets broderi danner bakgrunn for broderiene på lomme og lue. Sjalet har to broderier i motstående hjørner. Det opprinnelige tørkleet hadde to like motiver hvorav det ene var i grønntoner og det andre hovedsakelig var holdt i rødtoner. På dette sjalet er kun motivet i grønntoner beholdt, og skal benyttes ved festlige anledninger. Det røde motivet er erstattet av en liten «sørgerose» i sølvgrått og blått som brukes i begravelser og ved andre anledninger hvor man ønsker å vise sorg. Avhengig av anledningen snur man det tilhørende broderiet ut og synliggjør dermed sin sorg og glede. Stakken til bunaden er i svart ull av spelsaugarn. Den er foldelagt med rustrød eller grønn kant.

Vi selger også materialpakke for å sy Østfold kvinnebunad.

Se sølv til Østfold Kvinnebunad her

Livet er i grønn, rustrød eller sort damask i lin og ull, og har mønster som minner om grantrær.  Det har spilesøm i ryggen, og det lukkes med et sølvkjede som trekkes gjennom påsydde sølvmaljer.

Stakken er i sort ullstoff.  Nederst er det en smal kant i grønt eller rødt, avhengig av fargen på livet.  Over kanten er det 2 rader med snorsting i motsatt farge av kanten på stakken.

Skjorten er i hvit lin med tellesøm på krage, skuldre og mansjetter. I halsen lukkes skjorten med en sølje, og mansjettene lukkes med påsydde knapper.

Skuldersjalet er i sort slike med fargerikt broderi i det ene hjørnet. I motsatt hjørne er det brodert en sørgerose i sølvgrått og blått. I begravelser og andre anledninger man ønsker å vise sorg, brettes sjalet så sørgerosen vises. Sjalet festes med hjertenåler/sjalsfester i sølv.

Sort stoffbelte i samme stoff som bunaden med grønn eller rød stoffstripe i midten. Stoffbeltet lukkes med en beltespenne i sølv. Det er også mulig å bruke et skinnbelte med beltestøler og beltespenne, evt lenke sammen beltestølene og sy de fast på stoffbeltet.

Vesken lages i samme stoff som stakken, og har samme fargerike broderi som på sjalet. Veskelåsen er i sølv eller plett.

Det brukes en vendbar, halvlang cape med nedbrettet krage i samme stoff som bunaden, og grønt eller rødt fór. Capen lukkes med en capespenne i sølv.

Luen er i sort silke med rustrød tittekant i fremkant, og har samme fargerike broderi som på sjalet. C. W. Korterud lager også håndbroderte hårbøyler og hårbånd som kan kjøpes separat.

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farge som matcher bunaden.

Det brukes sorte strømper.  C. W. Korterud anbefaler knestrømper i bomull. Bunadstøvletter med snøring fra Tyrihans finner du hos oss.  Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv finner du i de fleste skobutikker.

Det brukes halssølje, maljer, kjede m/spyd, sjalsnåler, veskelås, sikringslenke til vesken, beltespenne og evt beltestøler hvis man ønsker sølvbelte. Ring og ørepynt er også fint tilbehør. Noen velger å bruke en sjalsnål som halssølje, og flytter da halssøljen ned på brystet. Sølvet til Østfoldbunaden er oksidert, og kan kjøpes hos C. W. Korterud.

Se sølv til Østfold Kvinnebunad her

Materialpakke for å sy Østfold Kvinnebunad kan kjøpes hos C. W. Korterud.

Du liker kanskje også…

Skroll til toppen