Østfold Mannsbunad

Mannsbunaden fra Østfold ble ferdiggjort i 1990 og er rekonstruert på grunnlag av draktdeler fra Ellefsrød i Idd fra siste halvdel av 1700- tallet, tidlig 1800. Det fortelles at drakten var vanlig i Østfold rundt 1800. I mangel av skjorte fra Ellefsrød er det kopiert en bomullsskjorte fra Gjulem i Rakkestad og en linskjorte fra Onsøy. Bunadjakken finnes i to varianter; hvit vadmel kantet med grønne ullbånd eller blå vadmel kantet med turkise ullbånd.  Knebuksa er i svart vadmel har fire sølvknapper ved kneet. Halstørkle i silke kan brukes og svart filthatt gjør bunaden komplett.

Vi selger materialpakke for å brodere og montere skjorte til mannsbunad fra Østfold.

Se sølv til Østfold Mannsbunad her

Frakken eller jakken, som også kalles for «kjol», er i hvit eller blå vadmel. Den hvite frakken kantes med grønne ullbånd, mens den blå frakken kantes med turkise ullbånd. Den trenger knapper i sølv, men lukkes aldri.

Til vesten finnes det tre forskjellige stoffvalg. En er i ull og lin med striper i rødt og gulgrønt, med hvite og blå spetter på de gulgrønne stripene. Det andre også i ull og lin, men er litt mer stormønstret i fargene blått, grønt og hvitt på rød bunn. Siste stoff er en brosjert kalemank med rød bunnfarge. Alle vestene er dobbeltspent, og lukkes med 14 sølvknapper.

Nikkersen er i sort klede med en klaff foran, og med knesplitt ved hvert kne. Knebuksen lukkes med 13 knapper og knespenner i sølv.

Skjorten er i hvit lin med hvitsømsbroderi på skulderstykker og mansjetter. Under halssplitten broderes eierens monogram. Skjorten lukkes med en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Mønsterstrikkede strømper i ubleket ullgarn som kan være håndstrikket eller maskinstrikket. Strømpene holdes oppe av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med spenne i tinn eller sølv.

Det kan brukes en sort filthatt med høy, sylinderformet pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.

Det brukes oksidert sølv til Østfoldbunaden, og man trenger halssølje, knapper, knespenner og mansjettknapper. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt dette kan kjøpes hos C. W. Korterud.

Se sølv til Østfold Mannsbunad her

C. W. Korterud selger materialpakke for å brodere og montere skjorte til mannsbunad fra Østfold.

Du liker kanskje også…

 • Bunadstilbehør

  Bunadspose

  Bunadspose

  Svart klespose i 100% bomull som har glidelås i front og to store lommer innvendig til alt bunadsutstyr.

 • C W Korterud - hatteeske bunad herre
  Bunadstilbehør

  Hatteeske Herre

  Hatteeske Herre

  Stilfull og praktisk hatteeske som beskytter hatten din ved oppbevaring.

 • Bunadstilbehør

  Cedertrekuler

  Cedertrekuler

  Cedertrekuler beskytter mot møll, så noen cedertrekuler i klesposen, på hylla eller skuffen der du oppbevarer bunaden din holder møllen borte.  Stoffene som benyttes i bunader er ikke lenger antimøll behandlet av miljøhensyn.  Derfor anbefaler vi cedertrekuler.

  Ekte cedertre har en behagelig duft som beskytter bunaden mot møll.  Etterlater ingen flekker.  Gni kulene fra tid til annen med f.eks frotté eller mot hverandre.  Slik bevarer du effekten av kulene.

Skroll til toppen